Cocotraie

The Contemporary Modern Oceanique Villas in Phan Thiet, Vietnam

Oceanique-villas

On a beach front property in Mui Ne, on the southeast coast of Vietnam, Ho Chi Minh City based architectural firm MM++ architects have completed the Oceanique Villas, a small wonderfully positioned real estate development. The site has a trapezoidal shape 110 meters deep between the ocean and the road and 42 meters along the beach.  The sea front view is amazing and unusual for a private residential project in this area, usually occupied exclusively by resorts and hotels. The idea was to maximize this potential with semi-detached sea front villas and keep a large part of the land as a “buffer” landscaped area to prevent noise from the road.
The construction is composed of 3 units: Two 3 bedrooms villas, and one 4 bedrooms villa, each with a private 10mX3m swimming pool. The construction was raised to 1.8 meter from the beach level in order to keep a good privacy from the public beach, maximize
the sea view and prevent from site erosion.

The interior layout offers a generous sea view for each space. On the ground floor the kitchen, dining and living room are merged in one single space mono-oriented to the beachfront while the back has been designed with a patio open to the sky to bring sunlight, natural ventilation and a nice sequence for entrance and staircase with the pond and the interior tropical garden.

Master bedrooms are open to the infinity swimming pool and by extension to the sea. In the back, each bathroom has a private garden with jacuzzi, bringing light, ventilation and strong outdoor/indoor connection. On the first floor, all bedrooms have a large ocean view with floor to ceiling windows recessed in the concrete structure providing enough shadows. On the front, the flat roof becomes a huge timber decking terrace, extending possibilities to contemplate the ocean.  In the back, are located the bathrooms, naturally ventilated through timber louvers.

The beachfront elevation is wide open with large aluminum frame windows, while the back elevation has no windows but timber louvers only. Therefore, in addition to the open air patio on the ground floor, it has been possible to limit the air conditioning to the bedrooms only. This amazing location, so close to the sea, is a dream of a place to live and with simple elevations, which following the layout strategy, the opportunity to offer guests a total and unique “seaside” experience has not been missed. In line with their practice, the materials used by the architects are somewhat basic and the design is minimalist, focusing on the quality of each space and how they interact with each other.

Photos by Hiroyuki OKI.
All images courtesy of MM++ Architects